September 27, 202206 - 47 51 08 28info@prefuru.nlStichting Surinaamse vrouwen Rijnmond

Overzicht projecten

Home / Activiteiten / Overzicht projecten

2014: Surinaamse mannen aanzet

Het doel van het project was dat Surinaamse mannen zich actief met hun omgeving gingen verbinden om hun individuele sociale netwerk te vergroten, waardoor sociaal isolement verminderd werd. De sociale vaardigheden werden vergroten en de mannen werden zelfredzamer.

Uitvoering i.s.m. Pluspunt Rotterdam en Tori Oso
Bereikt: 15 mannen

Gesponsord door Stichting Laurensfonds

2014: De verborgen schilderkunst

Ouderen maakten kennis met schilderen als kunstvorm. Tijdens de schilderles werden herinneringen uit Suriname opgeroepen en de basistechnieken van schilderen werden aangeleerd. Hun interesse en vaardigheden voor de schilderkunst is vergroot. Ze vertelden thuis trots hoe fijn ze dat hebben ervaren.

Dit project werd ondersteund door Fonds Sluyterman van Loo
Bereikt: 30 deelnemers

2015-2017: Op weg naar het verleden

Om oudere migranten met dementie gelukkig oud te laten worden zijn wij gestart met het project “De weg naar het verleden”. Typische uitdrukkingen, belevingen en gebeurtenissen in hun sociaal leven in Suriname worden herbeleefd. De projectleider heeft de koffer van Stichting Fos’ten als basis gebruikt om de verschillende herinneringskoffers verder  te ontwikkelen.

Op basis van thema’s in het leven van de Surinaamse ouder is de herinneringskoffer samengesteld. Bijvoorbeeld het leven op het platteland, welke liedjes of spelletjes kenden zij vroeger etc.

Een cultuurspecifieke herinneringskoffer met voorwerpen, foto’s uit de vervlogen tijd lokt bepaalde herinneringen uit, zodat de herinneringen met plezier worden herbeleefd. Vitale ouderen kunnen hieraan deelnemen, waardoor het gesprek op levendige wijze met de dementerende oudere plaats vindt.

Stichting RCOAK en R.C. het Maagdenhuis hebben bijgedragen aan dit project.

Er zijn 5 basis herinneringskoffers voor de Afro-Surinaamse, Hindostaanse, Chinese, Javaanse en Turkse-Marokkaanse ouderen zijn ontwikkeld.

De cultuurspecifieke herinneringskoffers worden aangeboden bij de cultuurspecifieke groepen van Stichting Prefuru en MOB ( Maatschappelijke ondersteuningsbureau) en is in de dagopvang als vast onderdeel van het activiteitenonderdeel opgenomen.

Contact ons

Stuur ons een email en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!